16 Şub 2009

Uçakla ilk seyahat

Uçmak nedense bana hep heyecan verici gelmiştir ve bir o kadarda korkutucu; nedeni benim hep "ayaklarımının yere basacak arkadaş" dememdir.Seyahatın en başından başlayacak olursak; işin en zor tarafından birisi havaalanındaki güvenlikten sinir olmadan geçmektir bu neredeyse imkansızdır özellikle üzerinizde metal eşyanız çoksa ( bozuk para, anahtar,cep telefonu gibi)...
üzerinizdeki tüm metallerden kurtulmanız istenir X-RAY cihazından geçerken. o da yetmezmiş gibi ceket, kaban gibi giysilerinizide çıkarmanız istenir.tabi ayakkabılarınızda metal kısımlar var ise onları bile çıkartırlar (tabi ki bunların çoğuna maruz kalmadım çünkü tüm metal eşyalarımı valize atmıştım.) valizinizin belli bir ağırlıkta olması istenir daha fazla ise her kilo için ayrıca ücret talep edilir ama burada atlanılmaması gereken bir ayrıntı uçağa yanınıza alabileceğiniz sırt çantasıdır bu çanta genelde tartılmaz (tartılırsa max. 6 kilo olması ve belli ölçülerde olması istenir.), tartılmaması sizin için bir avantajdır.Bazen insanlar bunu abartıp valizden ağır sırt çantası yapabiliyorlar (benim gibi). Ayrıca uçağın hareket saatinden belli bir süre önce biletinizin check-in yapılması ve G.B.T kontolünüzün yapılması gerekmektedir.(Bu süre yaklaşık olarak en az yarım saat önce uçağınız 17.30 da is 17.00 da bu işlemleri bitirmiş olmanız gerekmektedir.)
Uçak hareket etmeye başlarken; kemerinizi bağlamanız istenir (uçak inerken ve kalkarken bağlı kalmalıdır), kalkarken insanda biraz heyecan uyandırıyor çünkü ani ivmeden dolayı ve ilk defa yapılan bir eylemden dolayı insanda adrenalin hormonu salgılanıyor.Havada iken ise uçak hava boşluğuna denk gelirse ufak tefek sarsıntılar oluyor. Unutmadan yazıyım uçakta mesafe her ne olursa olsun yanınıza okuyacak bir şeyler kesin alın ister bir saat ister on saat önemli değil. Çünkü havada zaman geçmiyor (80 dakikalık uçuşta 2 gazete 1 tane de ekonomi dergisi okudum.) Canınınız sıkılır bir şeyler okumazsanız ve bu da stresinizin artmasına sebep olur. uçaktan indikten sonra bi de valizinizi bekleme varki o ayrı bi dert çünkü yarım saatlik bir uçuş için bile valizinizi almak için yarım saat bekleyebilirsiniz.
Tabi uçaktan indikten sonra jetlag durumu var :)) her ne kadar 1 saat bile uçmuş olsanız bile beyninize jetlag olduğunuzu kabul ettirebilirseniz (benim yaptığım gibi) günün geri kalanında mükemmel bir biçimde saçmayabilirsiniz.
Ayrıca iniş ve kalkışta kulaklarınızın tıkanması doğal nedeni ise basınç farkı :))) çözüm ise burada

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder